OMNIASIG are capacitatea financiară necesară pentru a-și onora integral obligațiile de plată a despăgubirilor

Conform rezultatelor raportului exercițiului Balance Sheet Review–BSR publicat în cursul săptămânii trecute de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, OMNIASIG Vienna Insurance Group îndeplinește atât cerințele de solvabilitate conform cadrului legislativ curent, cât și al celui viitor – regimul Solvabilitate II – care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

”Protecția asiguraților este obiectivul prioritar al companiei noastre. OMNIASIG VIG are capacitatea financiară necesară pentru a-și onora integral obligațiile de plată asumate prin contractele de asigurare încheiate, chiar și în situații de producere a unor evenimente extreme (catastrofe naturale sau orice alte tipuri de evenimente majore)”

a declarat Mihai Tecău, Președinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group.

În ceea ce privește scenariile specifice de asigurare testate în cadrul acestui exercițiu, precizăm că acestea nu evaluează efectele producerii catastrofelor naturale în mod individual – cutremur, respectiv inundații – ci sunt scenarii combinate care includ și alte tipuri de ipoteze (de exemplu intrarea în incapacitate de plată a reasigurătorilor, creșterea diverselor costuri asociate daunelor).

Compania OMNIASIG este protejată printr-un program de reasigurare complex, cu o limită totală care este superioară daunei maxime care ar rezulta în urma producerii unui eveniment extrem de catastrofă naturală. Acest contract este inclus în programul de reasigurare conceput de Vienna Insurance Group pentru toate companiile din grup și care, pentru evaluarea expunerii, utilizează cele mai avansate modele de simulare disponibile pe plan internațional. Conform modalității în care este concepută această protecție, reasigurătorul contractului de reasigurare încheiat de OMNIASIG este VIG Re (rating A+/stabil acordat de Standard & Poor’s), însă cea mai mare parte a riscurilor preluate sunt mai departe transferate pieței externe de reasigurare prin contracte de retrocesiune, cu parteneri (reasigurători) atent selectionați, conform politicii de securitate foarte stricte adoptate la nivel de grup.

În cazul OMNIASIG, riscurile de cutremur sau inundație nu indică vulnerabilități potențiale, conform raportului publicat, raportul evaluatorului extern chiar subliniind faptul că OMNIASIG VIG are expunere netă redusă la riscurile de catastrofă naturală tocmai datorită protecției – aproape integrale – prin reasigurare. Expunerea ramasă în reținerea OMNIASIG comparată cu expunerea inițială care decurge din polițele de asigurare încheiate demonstrează, de asemenea, eficiența programului de reasigurare.

În acest context, considerăm că scenariul de intrare în incapacitate de plată a reasigurătorilor – ca parte componentă a scenariilor specifice de asigurare testate – este unul extrem, cu probabilitate de realizare extrem de redusă, iar rezultatele testului de stres trebuie interpretate în acești parametri.

OMNIASIG este membră a grupului Vienna Insurance Group, unul dintre liderii pieței de asigurări din Europa Centrală și de Est, grup ce are rating-ul A+ cu perspective stabile acordat de Standard & Poor’s.

OMNIASIG Vienna Insurance Group deţine un program complex de reasigurare care acoperă toate portofoliile importante subscrise şi permite transferul riscurilor către piețele internaționale specializate, contribuind la întărirea stabilității financiare a companiei. Dintre companiile situate în topul mondial al reasigurătorilor care participă la contractele de reasigurare ale OMNIASIG VIG enumerăm: Gen Re (rating AA+ Standard&Poor's), Hannover Re (rating AA- Standard&Poor's), Partner Re (rating A+ Standard&Poor's), Sindicate Lloyd's (rating A+ Standard&Poor's), VIG Re (rating A+ Standard&Poor's), SCOR (rating A Standard&Poor's), Everest Re (rating A+ Standard&Poor’s), Mapfre Re (rating A Standard&Poor's), Endurance (rating A Standard&Poor's).

OMNIASIG VIG este o societate administrată în sistem dualist, a cărei conducere este asigurată de Directorat, sub supravegherea și coordonarea Consiliului de Supraveghere. Compania are un portofoliu de peste 100 produse şi o reţea teritorială extinsă.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piața asigurărilor în Austria precum şi in Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări. VIG are o experienţă de 190 de ani în domeniul asigurărilor. Având aproximativ 23.000 de angajaţi, Vienna Insurance Group este lider incontestabil pe principalele pieţe unde îşi desfăşoară activitatea. Grupul se bucură de o poziţionare excelentă, care îi permite să valorifice oportunităţile de creştere pe termen lung, într-o regiune cu 180 de milioane de locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.

Contact:

OMNIASIG Vienna Insurance Group

Mădălina Constantin, Director PR și Marketing

madalina.constantin@omniasig.ro / www.omniasig.ro / Aleea Alexandru, nr. 51, Sector 1, Bucureşti

Tel. 021.405.74.20, 0372.187.420

Toate comunicatele Comunicatul urmator