8 milioane lei – cea mai mare daună achitată de OMNIASIG în 2016

OMNIASIG Vienna Insurance Group este compania de asigurări care, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, s-a menținut și în 2016 pe primul loc în piață în funcție de volumul total al despăgubirilor plătite și pe locul doi pe piața asigurărilor generale, cu o cotă de piaţă de 14,04%. Compania a achitat în 2016 despăgubiri totale de 566,45 milioane lei.

Fiind asiguratorul cu cel mai mare volum al despăgubirilor plătite, precum și pentru a susține o comunicare transparentă asupra domeniului asigurărilor, OMNIASIG transmite, periodic, informații despre cele mai însemnate despăgubiri plătite pe principalele linii de produse.

În ceea ce privește segmentul PROPERTY, cele mai însemnate pagube au fost cauzate în 2016 de incendii. Cea mai mare despăgubire, de 8 milioane lei, a fost achitată în urma unui incendiu care s-a produs într-o hală. A doua cea mai mare daună în topul de pe acest segment s-a înregistrat la un hotel, tot în urma unui incendiu, suma achitată fiind de 7,89 milioane lei. Următoarele daune din clasamentul PROPERTY au fost produse tot de incendii: afectate au fost clădirea unui abator (4,5 milioane lei), aceea a unui depozit de piese și accesorii auto (2,81 milioane lei) și aceea a unei fabrici de mobilă (1,79 milioane lei).

Top 5 Despăgubiri plătite în 2016 –  PROPERTY

1 8.000.000 Incendiu la o hală
2 7.898.609 Incendiu la un hotel
3 4.500.000 Incendiu la un abator
4 2.818.439 Incendiu la un depozit de piese și accesorii auto
5 1.792.158 Incendiu la o fabrică de mobilă

Cât despre Asigurările de Răspundere Civilă Auto Obligatorie (RCA), cea mai mare despăgubire din 2016 pe această linie, în valoare de 3,05 milioane lei, a fost plătită în cazul unui pieton accidentat pe trecerea de pietoni în Italia, pieton care a decedat după o îndelungată spitalizare și mai multe intervenții chirurgicale. Pe a doua poziție în clasament se află o despăgubire în valoare de 2,86 milioane lei, plătită în cazul unui accident în care șoferul a acroșat un cap de pod, apoi, în urma impactului auto, s-a răsturnat, provocând vătămări corporale minorului din autovehicul. A treia despăgubire ca valoare, de 1,95 milioane lei a fost plătită în cazul unui accident din Italia, cauzat de un șofer care, sub influența alcoolului, a pierdut controlul autovehicul, care s-a răsturnat, ceea ce s-a soldat cu decesul pasagerului. Cea de-a patra despăgubire, în valoare de 1,90 milioane lei a fost achitată pentru daune materiale și morale după ce un autovehicul a lovit doi pietoni aflați pe trecere, în România. A cincea despăgubire, de 1,84 milioane lei a fost plătită în urma unui accident din Italia, provocat de un șofer român care nu a acordat prioritate unui scooter care venea din sens opus, rezultând vătămarea corporală gravă a conducătorului scooter-ului.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2016 –  RCA

1 3.058.772 Vătămări corporale
2 2.865.407 Vătămări corporale
3 1.959.352 Vătămări corporale
4 1.908.620 Daune materiale și morale
5 1.845.163 Vătămări corporale

Pe linia asigurărilor CASCO, cea mai mare despăgubire plătită în 2016 a fost pentru o daună totală în valoare de 449.313 lei, în cazul unui autovehicul care a luat foc din cauza unui scurtcircuit. Următoarea despăgubire pe această linie a fost tot o daună totală (346.457 lei), survenită după ce un autovehicul a lovit un parapet și un pilon de la un pod în Ungaria, iar apoi a luat foc. Pe locul trei este poziționată o despăgubire de 345.201 lei, achitată în cazul unui autovehicul care a lovit frontal un camion ce a frânat brusc la intrarea într-un tunel, în Elveția. Următorul loc este ocupat de o despăgubire în valoare de 333.342 lei, plătită pentru un autovehicul care, încercând să evite un animal, a ieșit de pe carosabil și s-a rostogolit câteva sute de metri, iar pe ultimul loc în top este o despăgubire de 314.130 lei, plătită în urma unui carambol pe o autostradă din Germania.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2016 –  CASCO

1 449.313 Daună totală – autovehiculul a luat foc de la un scurtcircuit
2 346.457 Daună totală – autovehiculul a lovit un parapet și un pilon, apoi a luat foc
3 345.201 Daună totală – autovehiculul a lovit camionul din fața sa care a frânat brusc la intrarea în tunel
4 333.342 Daună totală – autovehiculul a ieșit de pe carosabil și s-a rostogolit câteva sute de metri
5 314.130 Daună totală – carambol pe autostradă

Pe segmentul asigurărilor de locuințe, cea mai mare despăgubire a fost de 258.000 lei, achitată în cazul unui incendiu produs într-o locuință din județul Neamț. Al doilea loc în clasament îl ocupă un alt incendiu care a afectat un apartament aflat la mansarda unui bloc (218.868 lei). Pe cea de-a treia poziție se află o despăgubire în valoare de 148.611 lei, reprezentând pagube survenite în urma unui incendiu ce a afectat tot un apartament situat la mansarda unui bloc. Incendiile au produs și celelalte două daune plătite: una de 146.711 lei, în cazul unuia care s-a extins de la un apartament la altul, și una de 128.772 lei, în cazul unuia produs în incinta unui bloc.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2016 –  Asigurări de locuințe

1 258.000 Incendiu în locuință
2 218.868 Incendiu la un apartament aflat la mansarda unui bloc
3 148.611 Incendiu la un apartament aflat la mansarda unui bloc
4 146.711 Incendiu extins de la apartamentul alăturat
5 128.772 Incendiu la un apartament

OMNIASIG Vienna Insurance Group este una dintre cele mai mari şi mai stabile companii de asigurări generale din România, având indicatorii de solvabilitate și lichiditate la nivele superioare și sigure.

OMNIASIG Vienna Insurance Group deţine un program complex de reasigurare care acoperă toate portofoliile importante subscrise şi permite transferul riscurilor către piețele internaționale specializate, contribuind la întărirea stabilității financiare a companiei. Dintre companiile situate în topul mondial al reasigurătorilor care participă la contractele de reasigurare ale OMNIASIG enumerăm: Gen Re (rating AA+ Standard&Poor's), Hannover Re (rating AA- Standard&Poor's), SCOR (rating AA- Standard&Poor's), R+V Versicherung AG (rating AA- Standard&Poor’s), Partner Re (rating A+ Standard&Poor's), Catlin Re (rating A+ Standard&Poor's), Sindicate Lloyd's (rating A+ Standard&Poor's), VIG Re (rating A+ Standard&Poor's), Mapfre Re (rating A Standard&Poor's).

OMNIASIG este o societate administrată în sistem dualist, a cărei conducere este asigurată de Directorat, sub supravegherea și coordonarea Consiliului de Supraveghere. Compania are un portofoliu de peste 100 produse şi o reţea teritorială extinsă.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piața asigurărilor în Austria, precum şi in Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări. VIG are o experienţă de 190 de ani în domeniul asigurărilor. Având aproximativ 24.000 de angajaţi, Vienna Insurance Group este lider incontestabil pe principalele pieţe unde îşi desfăşoară activitatea. Grupul se bucură de o poziţionare excelentă, care îi permite să valorifice oportunităţile de creştere pe termen lung, într-o regiune cu 180 de milioane de locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.