8,24 milioane lei – cea mai mare daună plătită de OMNIASIG în 2014

OMNIASIG Vienna Insurance Group este compania de asigurări care, conform raportului Autorității de Supraveghere Financiară din România, s-a situat pe primul loc în piață în funcție de valoarea totală a despăgubirilor plătite în 2014. Compania a întocmit un top al celor mai mari daune achitate în cursul anului precedent, pentru polițe CASCO, RCA și Property.

Pe segmentul asigurărilor de tip PROPERTY, cea mai mare despăgubire plătită de OMNIASIG în 2014 a fost de 8,24 milioane lei, achitată ca urmare a unui incendiu produs la un depozit. Urmează o despăgubire în valoare de 1,42 milioane lei pentru prăbușirea parțială a acoperișului unui depozit de marfă, ca urmare a unei furtuni de zăpadă. Pe al treilea loc în top se află avarierea unui utilaj de forare, ce a fost despăgubită cu 1,31 milioane lei.

Cauzele cele mai frecvente care au provocat daune pe segmentul asigurărilor Property au fost: fenomenele atmosferice, avariile la utilaje, apa de conductă și incendiul.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2014 –  PROPERTY

1 8.235.090 Incendiu produs la un depozit
2 1.416.933 Prăbușirea parțială a acoperișului unui depozit de marfă, în urma unei furtuni de zăpadă
3 1.311.902 Avarierea unui utilaj de forare
4 1.090.840 Incendiu într-o clădire de birouri
5 811.283 Avaria unei instalații de forat

Asigurările de Răspundere Civilă Obligatorie (RCA) reprezintă categoria cu următoarea cea mai mare despăgubire plătită în 2014 – 2,37 milioane lei, reprezentând vătămări corporale achitate ca urmare a faptului că autoturismul vinovat a intrat pe contrasens, ciocnindu-se cu alte 2 vehicule. În urma accidentului, a rezultat decesul șoferului vinovat și rănirea gravă a celorlalți doi șoferi.

Topul este continuat de o despăgubire în valoare de 2,04 milioane lei, reprezentând vătămări corporale plătite în cazul unui accident rutier produs de un autoturism care a intrat neregulamentar în intersecție, lovind un alt autovehicul, eveniment din care a rezultat decesul șoferului păgubit și rănirea gravă a soției acestuia.

Pe al treilea loc în top se situează o despăgubire în valoare de 1,89 milioane lei, achitată pentru decesul șoferilor și a unui pasager, implicați într-un accident.

Cele mai mari despăgubiri plătite în baza polițelor RCA sunt reprezentate de daunele morale și vătămările corporale.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2014 –  RCA

1 2.370.876 Vătămări corporale
2 2.042.364 Vătămări corporale
3 1.888.994 Vătămări corporale
4 1.813.500 Vătămări corporale
5 1.648.010 Vătămări corporale

Pe linia asigurărilor CASCO, cea mai mare despăgubire plătită anul trecut a fost în valoare de 410.152 lei și reprezintă o daună totală survenită în urma unei derapări urmate de un impact violent cu un copac de pe marginea drumului.

Pe locul doi se află o despăgubire de 294.120 lei pentru furtul unui autoturism. Topul este continuat de o despăgubire în valoare de 276.724 lei, plătită pentru un autoturism incendiat în parcare.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2014 –  CASCO

1 410.152 Daună totală – Derapare urmată de impact violent cu un copac
2 294.120 Furtul autoturismului
3 276.724 Autoturism incendiat în parcare
4 260.937 Daună totală – Coliziune cu un autocamion
5 260.059 Derapare autoturism

În cursul anului 2014 a fost finalizat procesul de despăgubire în cazul tragicului accident rutier produs în Muntenegru, în data de 23 iunie 2013. Suma totală a despăgubirilor plătite pentru acest eveniment se ridică la peste 4,5 milioane euro. Autocarul implicat în accident era asigurat de către OMNIASIG Vienna Insurance Group, printr-o poliţă de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) şi o poliţă de asigurare facultativă CASCO.

În cazul asigurărilor de locuințe, cea mai mare despăgubire a fost în valoare de 492.943 lei, plătită pentru avariile produse de un incendiu la mansarda unui imobil din București. Pe locul doi se clasează o despăgubire de 388.515 lei, achitată pentru inundarea unei gospodării din județul Vâlcea, provocată de ieșirea unui râu din matcă. Urmează o daună în valoare de 240.648 lei, plătită pentru avariile provocate locuinței asigurate de către un incendiu izbucnit la o casă alăturată.

Cauzele cele mai frecvente care au provocat daune pe segmentul asigurărilor de locuințe au fost: apa conductă, fenomenele atmosferice și greutatea stratului de zăpadă, incendiul și explozia.

Top 5 Despăgubiri plătite în 2014 –  Asigurări de locuințe

1 492.943 Incendiu la mansarda unui imobil
2 388.515 Inundarea unei gospodării
3 240.648 Incendiu la o casă alăturată
4 172.855 Prăbuşirea acoperişului din cauza greutății stratului de zăpadă
5 167.490 Furt prin efracţie

OMNIASIG Vienna Insurance Group este una dintre cele mai mari şi mai stabile companii de asigurări generale din România, având indicatorii de solvabilitate și lichiditate la nivele superioare și sigure. Astfel, capitalul social al companiei este în valoare de 439.645.433,5 lei, marja de solvabilitate disponibilă este de 240.898.869 lei (în condiţiile în care marja de solvabilitate minimă impusă de lege este de 138.450.708 lei), gradul de solvabilitate este de 174% şi coeficientul de lichiditate de 1,62.

OMNIASIG Vienna Insurance Group deţine un program complex de reasigurare care acoperă toate portofoliile importante subscrise şi permite transferul riscurilor către piețele internaționale specializate, contribuind la întărirea stabilității financiare a companiei. Dintre companiile situate în topul mondial al reasigurătorilor care participă la contractele de reasigurare ale OMNIASIG VIG enumerăm: Gen Re (rating AA+ Standard&Poor's), Hannover Re (rating AA- Standard&Poor's), Partner Re (rating A+ Standard&Poor's), Sindicate Lloyd's (rating A+ Standard&Poor's), VIG Re (rating A+ Standard&Poor's), SCOR (rating A Standard&Poor's), Everest Re (rating A+ Standard&Poor’s), Mapfre Re (rating A Standard&Poor's), Endurance (rating A Standard&Poor's).

OMNIASIG VIG este o societate administrată în sistem dualist, a cărei conducere este asigurată de Directorat, sub supravegherea și coordonarea Consiliului de Supraveghere. Compania are un portofoliu de peste 100 produse şi o reţea teritorială extinsă.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piața asigurărilor în Austria precum şi in Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări. VIG are o experienţă de 190 de ani în domeniul asigurărilor. Având aproximativ 23.000 de angajaţi, Vienna Insurance Group este lider incontestabil pe principalele pieţe unde îşi desfăşoară activitatea. Grupul se bucură de o poziţionare excelentă, care îi permite să valorifice oportunităţile de creştere pe termen lung, într-o regiune cu 180 de milioane de locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.